I onsdags var jag på en föreläsning av Bob Hansson. Han är författare, estradpoet och föreläsare. 
Det var första gången jag hörde något av honom, förutom ett par minuter inspelade på SR´s hemsida så allt detta var helt nytt för mig. Jag har dock hört talas om honom, sett honom på bild och så vidare och jag måste erkänna att jag är var lite nervös för att sitta i samma rum som honom tillsammans med endast ett få antal andra människor då jag tycker att han är lite läskig. Jag har svårt för människor som är så på något sätt... utåtriktade eller poetiska, rörliga och känslosamma. Tror att det beror på att jag är ganska blyg och inte vill synas överhuvudtaget, men nu tillbaka till det han talade om. 
Så mycket klokt denne människa hade att säga. Han inledde med att prata lite allmänt om hur det är att föreläsa och då sa han någonting om de ungdomarna som sitter längst bak i salen/aulan när han föreläser på gymnasium/högstadier. Det var att de ofta visade ganska tydligt att de inte vill vara där. Han sade då (fritt citerat ur mitt eget minne): "Varför sitta kvar? Vi har ben att gå med och arkitekter har ritat och byggt väggar med dörrar i så att vi ska ha möjlighet att gå ut. Varför sitta kvar på ett ställe man absolut inte vill vara på?" Det är nog det som kommer att stanna kvar hos mig längst. 
Han har mycket klokt att säga så om du har chansen att få lyssna på en av hans föreläsningar, ta den chansen!
 
Vilken chock jag fick nu när jag loggade in och skulle skriva ett litet inlägg! Man har gjort om hela blogg.se's layout (när man skriver inläggen, inget ändras på bloggsidan förutom funktionen som gör att jag kan svara på frågor/inlägg direkt bland kommentarerna) och jag hoppas att det ska gå lätt att använda. Det kommer säkert ta sin lilla tid att lära mig använda alla nya funktioner!
 
Det jag hade tänkt skriva var i alla fall att jag inte hunnit läst ut någon bok under midsommar då jag har umgåtts mycket med min mormor och morfar samt deras vänner från Spanien. Det är otroligt hur äldre människor verkar sitta inne på hur många historier som helst. Jag hoppas verkligen att jag kommer ha samma berättarteknik för mina barnbarn någongång i framtiden!
 
Annars ska jag försöka skrapa ihop ett par inlägg nu när jag är hemma två dagar innnan jag sticker iväg på nya äventyr, men bara tre dagar så jag blir inte borta så länge!
Eftersom jag och min kompis som åkte med till London är lika stor boknörd som jag så passade vi på att besöka den kända bokaffären Waterstone's, vilkens hemsida får bli "veckans hemsida", som ni hittar här. Jag tror att vi var in i två eller tre olika Waterstone's var av en var europas största! Tyvärr tyckte jag att det var väldigt stora ytor där man hade kunnat ställt bokhyllor men samtidigt fanns det plats för lite fotöljer och soffor där man kunde slå sig ned och blädra i böckerna för att se vilken som skulle få följa med hem.
Men det fanns även massor av bra saker som helt klart väger upp det enda "negativa" jag kunde se i affären och det var 1) färgen på bokhyllorna. Jag vet, det kanske inte är någonting man tänker på men alla affärer hade underbara mörkbruna/svarta hyllorna som gjorde att affären fick en så otroligt mysig känsla 2) kategori-blandningen. Det var uppdelat så att faktaböcker fanns på samma våning som noveller och det var inte så uppdelat i kurslitteratur och annan litteratur. 3) Inte 10 exemplar av samma bok. Det fanns kanske max 3, om ens det, exemplar av varje bok vilket jag älskar! Och till sist 4) i anslutning till varje affär fanns ett mysigt litet café att sitta och läsa i! 
Titel: Extremely Loud and Incredibly Close
Språk: Läst på orginalspråk (engelska)
Författare: Jonathan Safran Foer
Antal sidor: ca 326
Första raden i boken: "What about a teakettle?"

Det här kommer nog att vara den bästa boken jag läst i år, tror att det kommer vara svårt för kommande böcker att slå den!
Tror att det var länge sedan jag grät så otroligt mycket till en bok. Den väcker känslor man inte trode att man hade.
Det jag fann otroligt intressant var att även om det var en bok om 9/11 så kändes den otroligt äkta. Det var inget som var förskönat utan man kände att det här är en historia som faktiskt skulle kunna vara sann, känslomässigt sett.
Oskar, huvudpersonen, är en pojke man bara vill hålla i famnen och säga att allt ska bli okej. Han är alldeles för liten för att förlora en nära familjemedlem och han har en sådan otrolig personlighet som man bara vill skydda.
Alla bör läsa denna!
Det var ganska länge sedan jag läste boken "Between Shades of Gray" (bör ej förväxlas med boken "50 Shades of Gray!) men första dagen i London var det alltså dags att träffa författaren bakom denna bok, Ruta Sepetys.
Det var riktigt intressant att få höra henne berätta om hur hon kommit på idén till boken, vilka människor som inspirerat karraktärerna i boken (mamman i historien tillexempel har hon tagit mycket från hennes egna mamma) samt hur hon gjorde sin research.
Hon blev riktigt glad över att vi hade tagit oss tiden att komma ända till Litauiska Ambassaden (yes, du läste rätt, vi var på en ambassad för en bokdiskussion :P) och att vi läst boken. Kanske ska säga att med vi menar jag mig själv och min kompis Renée som också var med till London.
Här är en bild på oss alla tre!
Jag rekomenderar verkligen alla att gå och köpa boken, speciellt om du är intresserad av historia!
Då var jag hemma i Sverige igen! Har varit med om massor utav häftiga saker när jag varit i London de senaste dagarna så det kommer att dyka upp några bok-relaterade inlägg här också då jag varit i inte mindre än 5 bokaffärer (europas största och världens största bokaffär med temat resor), träffat ingen mindre än Ruta Sepetys författaren av Between Shades of Gray och massor av annat spännande!
Dock hinner jag inte skriva alla dessa inlägg just nu då jag har lite att fixa med då man missar ganska mycket när man är iprincip okonaktbar utan internett :P
Jag har vad man skulle kunna säga är en lätt "obsession" över citat! Det spelar egentligen ingen roll vad citaten handlar om vare sig det är humor, kärlek, böcker, känslor eller vad det nu kan gälla. Därför tänkte jag bjuda på några av mina favoriter, med boktema självklart, i detta inlägg!
"You get a little moody sometimes but I think that's because you like to read. People that like to read are always a little fucked up"- Pat Conroy


"It is what you read when you don't have to that determines what you will be when you can't help it"- Oscar Wilde
"'classic'- a book which people praise and don't read"- Mark Twain
"Where is human nature so weak as in a bookstore?"- Henry Ward Beecher
Såg detta när jag surfade runt på några andra bokbloggar. Bokryggspoesi alltså. Är inte den mest poetiska människan som gått på denna jord men jag gjorde i alla fall ett försök, 23.30 på kvällen. Resultatet är därför kanske inte det allra bästa men jag har i alla fall gjort ett försök och jag tror nog att jag kommer att prova på det en gång till då jag tyckte att det var riktigt roligt!
Så, här kommer mina första försök på bokryggspoesi.
Död tills mörkret faller,
jag är martyr.
Himlen är en plats på jorden,
förvandlad av ljuset

Det trovärdiga vittnet,
heligt guld.
Kontrasternas spel,
kriget är slut.

En dag i mördarens rum,
allt kan hända de som viskade.
Jorden må rämna,
PS. Jag älskar dig

Har du läst boken "Doktor Glas"?
Jag har aldrig gjort det och jag skäms lite för det faktiskt men nu i sommar kommer det att bli ändring på det! Det är nämligen så att på en blogg så kommer man nu att lägga ut ett avsnitt ur boken (som är skriven i dagboksform) på de exakta datumen som finns i boken. Hur häftigt är inte det?!
Hemsidan hittar du här och den 12 Juni drar "äventyret" igång!
Hittade en lista på The Telegraphs hemsida som beskriver 50 böcker som Michael Gove anser att man borde läsa. Eftersom jag älskar listor så måste jag självklart presentera den här!
1 Ulysses by James Joyce
2 Nineteen Eighty-Four by George Orwell (Borde verkligen läsa!)
3 Pride and Prejudice by Jane Austen (Sett filmen...)
4 Emma by Jane Austen
5 Lady Chatterley’s Lover by D H Lawrence
6 The Canterbury Tales by Geoffrey Chaucer
7 The Great Gatsby by F Scott Fitzgerald (Borde läsa den nu när den kommer ut på film!)
8 Tender is the Night by F Scott Fitzgerald
9 Les Misérables by Victor Hugo
10 Gone With the Wind by Margaret Mitchell (Vill läsa!)
11 One Hundred Years of Solitude by Gabriel García Márquez
12 The Outsider by Albert Camus
13 Candide by Voltaire
14 The Metamorphosis by Franz Kafka
15 The Sorrows of Young Werther by Johann Wolfgang von Goethe
16 Les Liaisons Dangereuses by Choderlos de Laclos
17 War and Peace by Leo Tolstoy (Ska läsas!)
18 Crime and Punishment by Fyodor Dostoevsky (Ska läsas, riktig klassiker!)
19 The Alchemist by Paulo Coelho
20 The Girl With the Dragon Tattoo by Stieg Larsson (En Svensk på listan!)
21 Eat, Pray, Love by Elizabeth Gilbert (Läst!)
22 Portnoy’s Complaint by Philip Roth
23 Fear and Loathing in Las Vegas by Hunter S Thompson
24 Snobs by Julian Fellowes
25 A Brief History of Time by Stephen Hawking (Läser jag inte denna innan jag dör skäms jag!)
26 A Short History of Nearly Everything by Bill Bryson (Nämns i en av böckerna jag läser och ska även försöka läsa denna!)
27 A Short History of Tractors in Ukrainian by Marina Lewycka
28 Polo by Jilly Cooper
29 Birdsong by Sebastian Faulks
30 The God Delusion by Richard Dawkins
31 Does Anything Eat Wasps? by the New Scientist
32 Men Are from Mars, Women Are from Venus by John Gray
33 The Game by Neil Strauss
34 The Female Eunuch by Germaine Greer
35 Outliers by Malcolm Gladwell
36 How to Win Friends and Influence People by Dale Carnegie
37 The Fry Chronicles by Stephen Fry (Ni vill inte veta hur många gånger jag hållt den här i min hand och funderat på om jag ska köpa den)
38 Status Anxiety by Alain de Botton
39 Angela’s Ashes by Frank McCourt
40 A Journey by Tony Blair
41 Courage by Gordon Brown
42 Jordan: Pushed to the Limit by Katie Price
43 Saturday by Ian McEwan
44 Captain Corelli’s Mandolin by Louis de Bernières
45 The Da Vinci Code by Dan Brown (Har den stående i bokhyllan sedan några år tillbaka, fortfarande oläst)
46 Twilight by Stephenie Meyer (Läste ut alla på ungefär en vecka)
47 Harry Potter… by JK Rowling (Har bara läst bok nr 1-4, om jag ska vara ärlig)
48 One Day by David Nicholls (Läste ut den förra månaden)
49 Scouting for Boys by Robert Baden-Powell
50 Lolita by Vladimir Nabokov

"Veckans Hemsida" går denna vecka till bloggen "Underground New York Public Library".
Älskar alla bilder på människor som i New Yorks tunnelbane-system står och är alldeles uppslukade av de böcker de just håller på och läser.
Ska jag vara ärlig så är jag jätte dålig på att ha med mig en pocket när jag till exempel åker bussen till universitetet, så jag beundrar alla människor som tar sig tid att stoppa ned en bok i väskan innan de springer iväg hemifrån.
Titel: The Hunger Games- Catching Fire
Språk: Engelska
Författare: Suzanne Collins
Antal sidor: 472
Första raden i boken: "I clasp the flask between my hands even though the warmth from the tea has long since leached into the frozen air."

Det här är den andra boken i "The Hunger Games" triologin och även om jag inte tyckte så speciellt mycket om den första så blev jag positivt överraskad när jag läste denna!
Även om det fanns passager i boken som jag verkligen inte tyckte om så höll boken mig fast och jag hade svårt att lägga ifrån mig den.
Det kändes som att karraktärerna kom fram mer i denna då man visste vad många av dem gått igenom sedan tidigare vilket gjorde att man skrattade, grät och oroades med dem på ett helt annat sätt.
Självklart hade även denna bok, precis som sin företrädare, en riktig cliff-hanger vilket gör att jag nog kommer att läsa även den tredje boken!