författarmöte nummer 3

0kommentarer

 
I går kväll var det dags för Kulturnatten 2012 här i Uppsala. Varje år bjuder Uppsala Stad (tror jag i alla fall) in till en dag/kväll/natt fylld av olika kulturella aktiviteter. Tyvärr tyckte jag att utbudet var lite tunnt och många "dubletter" av saker att göra. Tror att man kunde se eller prova på linedance ungefär 10 ggr under dagen, vilket är lite tråkigt. 
 
Men en sak gjorde jag i alla fall och det var att lyssna på min "gammla" konfirmationspräst Mattias Lönnebo (nuvarande garnisionspräst på F16 utanför Uppsala) som pratade om sitt författarskap. Han är nämligen förutom präst även fantasy-författare vilket jag tycker är lite coolt. 
Han pratade lite grann om skilnaderna mellan små och stora förlag, hur svårt det är att få en bok utgiven, skrivande processen, hur lång tid man lägger på olika delar och hur viktigt det är att när man skriver böcker för yngre ungdomar/barn att man tänker på att det ska finnas någon slags "happy ending" för att ge hopp till läsaren. 
Det jag kommer ta med mig från samtalet är att Astrid Lindgren faktiskt var en riktigt bra fantasy-författare, se bara på Mio min Mio, Bröderna Lejohnhjärta och Ronja Rövardotter!
 
Slänger även med ett intressant fakta som Mattias berättade om. Det finns vissa begravningsbyråer som delar ut Bröderna Lejonhjärta där det finns barn i den närmsta sörjande familjen för att barnen ska veta att det finns hopp efter döden. 
 
Titlar Mattias har skrivit:
- Tagge och Snagge (barnbok om två igelkottar)
- Örnsommar (ungdomsbok)
- Den gråtande madonnan på Monte Pino (rysare)
- Amsalor och Draken (del 1 i serien "Berättelser från Tabor)
- Kanariefågeln och Fladdermusen, kommer ut nästa månad (del 2 i serien "Berättelser från Tabor)
 
Mattias hemsida finns HÄR
amsalor och draken, astrid lindgren, fantasy, författarmöte, mattias lönnebo,

Kommentera

Publiceras ej